ANNONSE

 

Hoggorm-alarm! Du er ute og nyter en deilig tur i skogen, alt er tilsynelatende perfekt – men plutselig blir idyllen snudd til horror! Du snubler over en hoggorm, og er hunden din som våre to nysgjerrigper’er så legger de ikke på sprang! Tvert imot! Da er faren for hoggormbitt stor!

Hoggormbitt er vanlig fra vår til sen høst og nå er det høysesong. Å bli bitt av hoggorm er mer alvorlig for hunder og katter, enn mennesker, da dyrene har mindre kroppsvolum å fordele giften på.

I Norge vil du kunne treffe på hoggorm i skog og mark, så langt nord som til Saltfjellet i Nordland.

De fleste hunder som blir bitt av hoggorm vil få en eller annen form for reaksjon. Hoggormgift kan føre til svært alvorlige skader på hunden. Ved en mild reaksjon blir hunden hoven på bittstedet med lokal smerte. Deretter kan det oppstå skader på kroppens organer. I mer alvorlige tilfeller kan hunden få alvorlige skader på lever og nyrer, samt forstyrrelser i hjerterytmen. I tillegg vil koagulasjonsforstyrrelser kunne gi alvorlig anemi. Selv om hunden får behandling, er det ikke alle hunder som overlever et hoggormbitt. Derfor er det viktig at du holder hodet kaldt og vet hva du skal gjøre, dersom ulykken oppstår!

Hoggorm

Tv2.no sender ut hoggorm-alarm. Arthur tar den tilsynelatende med knusende ro!

Et hoggormbitt sees som oftest ut som to punktformige prikker med 3-9 mm avstand. Giften begynner som regel å virke innen en time, og man vil vanligvis etter denne tiden kunne  avgjøre om bittet er tørt eller ikke. I minst 30 % av bittene sprøytes det ikke inn gift (tørre bitt), og man får dermed ingen reaksjon

Symptomer på bitt kan være halting, svimmelhet, slapphet, bevisstløshet og tydelig smerte. Hunden kan også gå inn sjokk. I sjeldne tilfeller kan hunden hovne opp i luftveiene og få akutte problemer med å puste, gjerne om hunden blir bitt i ansiktet.

Hva skal man gjøre?

-Hvis du vet at hunden din har blitt bitt av hoggorm må man oppsøke veterinær umiddelbart.

-Hunden skal være i ro, slik at giften ikke sprer seg så raskt i kroppen. Om mulig – bær hunden.

-Hoggormtabletter. Kortison har lenge vært brukt som førstehjelp ved hoggormbitt på hund. Nyere studier viser både positive og negative effekter av å gi kortison direkte etter hunden har blitt bitt. Snakk alltid med veterinæren før du gir hunden din kortison. Unntaket kan være hvis du har lang reisevei til klinikken. Husk at kortison ikke er en fullstendig behandling.

Del gjerne denne artikkelen med en hundevenn slik at alle vet hva man skal gjøre om man havner i en slik situasjon!

Kilde: Svf.se

Leave a Reply